Horta

28 juli – 5 augustus

De hoofdstad” van de Azoren. The “place to be” in zeilerswereld. Het aantal nationaliteiten is groot. Een heel gezellige beschutte haven, waar veel toeristen per vliegtuig aankomen. Hun eerste uitje is vaak het paraderen langs de met “kunststukken” versierde kade.

Het gevoel van aapjes kijken, waarbij wij de aapjes zijn, is groot. Soms is dat wat ongemakkelijk, omdat je, als je je kop bovendeks laat zien, algauw aangesproken wordt door de kadelopers. Wel heel gezellig natuurlijk, maar als je wat werkzaamheden te doen hebt, dan is zo’n dagje beslist heel onproductief. En we hebben helaas heel wat werkzaamheden te doen.

De electrische ankerlier werkt niet meer naar behoren. En helaas zijn hier geen onderdelen te krijgen.

De generator werkt zo nu en dan. Meestal dan en niet nu. Hij start soms wel en soms niet en na een uurtje lopen genereert hij wel veel hitte, maar geen stroom meer. (Het is een Fischer Panda. Advies: Koop nooit maar dan ook echt nooit zo’n ellendig FP-ding. Het kost je veel meer energie en frustraties dan hij ooit aan energie zal opleveren. En als je al één hebt, zeg het dan nooit tegen een ander. Er wordt tegen je aangekeken alsof je een echte Lozer bent. En dat is misschien ook wel zo.)

De preekstoel is gelukkig gerepareerd evenals veel andere kleine dingetjes. De expertise is hier in Horta aanwezig, maar de onderdelen vaak niet. Best lastig.

We doen hier wel heel wat vriendschappen op. Collega zeilers, die wij al ontmoet hebben in USA of hier op de Azoren of op andere plaatsen. En het zijn niet alleen Nederlanders, maar ook de contacten met een groep Fransen en soms een loslopende Amerikaan is fantastisch.

Het is ontzettend leuk om je ervaringen te kunnen delen en gezamenlijk uitstapjes te doen of een beetje koffie te leuten of je gezamenlijk nat te laten regenen of te BBQ-en. Heel relaxed en fijn. Onderweg hebben wij contact via de marifoon of satelliettelefoon. Het is fijn om te horen, dat het iedereen goed gaat, waar iedereen zich bevindt en hoe de reis verloopt.

Door alle reparatie perikelen hebben wij helaas nog niet veel van het eiland Faial zelf kunnen zien. Hopelijk lukt dat de komende dagen wel. Pico het naastliggende eiland is vaak niet of slecht te zien. De vulkaan heeft vaak een krans van wolken om de top. Best mooi zo.

IMG_1991.JPG

Het weer is hier de laatste dagen wisselvallig tot prut. De vooruitzichten voor de komende dagen zien er wat beter uit. Minder prut dus.

Gezien de uit te voeren werkzaamheden hebben wij besloten Kairos niet achter te laten, maar naar huis te varen. Het is daar in Nederland wat makkelijker om in alle rust te doen wat gedaan moet worden om daarna in het voorjaar weer zuidwaarts te gaan. Misschien weer de Azoren of de Middellandse zee of ………. We hebben alle tijd om daarover na te denken.

Waarschijnlijk vertrekken wij in de week van 8 augustus richting Nederland. Er is op dit moment een moeilijk van zijn plaats weg te krijgen hogedrukgebied, die ons een beetje in de weg zit.

In rechte lijn is de afstand Azoren – IJmuiden ongeveer 1.650Nm. We zullen daar ongeveer 14 dagen over doen. Dat betekent, dat wij ergens in de 3e of begin 4e week in IJmuiden aan zullen komen.

Keep you posted!

5 gedachtes over “Horta

 1. Dank je wel voor alle leuke berichten Henk en Carla! Wij liggen op dit moment in Falmouth. Wachten op wat onderdelen, daarna oversteek naar Spanje. Het hoog wat jullie dwars zit, was voor ons perfect geweest. Zo zie je maar….. het perspectief bepaalt de kijk op het weer.

  Voor wat betreft je generator, wij hebben er twee. Lopen op zonne energie, geen diesel. Je hoort ze niet, vragen geen onderhoud. Op een goed zonnige dag pompen ze tot 50 ampère in de accu’s. Het zijn dan ook “Fischer Panda’s versie 2.0”. Waarschijnlijk hebben jullie nog versie 1.0?

  We koken er water mee, bakken om de dag een brood, voeden de accu van onze Torqeedo elektrieke bb motor, enz enz.

  Alle gekheid op een stokje, we hebben genoten van jullie verhalen. In een variatie op zoals Ben Rutte zijn boek al noemde: “Dit nemen ze jullie nooit meer af”.

  Goede laatste oversteek toegewenst en wellicht tot later.

  Met hartelijke groet, Henk en Thea SV Romlea

  Like

 2. Lieve mensen zelfs 2 rechterhanden sans parts is prut. Genieten in Monta van dit jaar wisselvallig weer. Karin en Paulien zijn net vertrokken en Bart Jan zit hier net 2 dagen. Heeft die arme generator van jullie nog koolborstels of ….
  Echt grandioos dat jullie met de boot terug komen. Geniet ervan en tot eind augustus hugs xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s