De Azoren

12 juni – 2 juli 2019

Tja de Azoren. Daar zijn we dan. Na ruim 22 dagen rommelen op de Atlantische oceaan is altijd weer plezierig iets van platteland te zien en te ondergaan.

Op Horta komen vanuit letterlijk alle windstreken de zeilers aan en voor allen geldt dat er wel iets kapot of gebroken is. Horta is de klusplaats van de Azoren.

Ook bij ons moesten de nodige onderhoudsbeurten gedaan worden. Gelukkig lopen op Horta voldoende gekwalificeerde vakmensen rond om de nodige klussen te kunnen klaren.

Naast de onderhoudsbeurten aan generator en Yanmar blijkt na inspectie onze verstaging kapot te zijn.

IMG_4455

Het is dat wij risicomijdende zeilers zijn anders hadden de gevolgen desastreus kunnen zijn. Bij de terminals blijken n.l. de staalkabels kapotgegaan te zijn. In Vigo (Spanje, 2018) is ons babystag vernieuwd en in Suriname het tussenwant en nu dus blijken de staalkabels bij de terminals gebroken te zijn. In 2016 is onze complete verstaging door Hans Jansen Tuigerij vernieuwd en sindsdien hebben wij alleen maar een hele hoop ellende. Op de vraag hoe het mogelijk is dat na 3 jaar zulke schade heeft kunnen ontstaan komt geen antwoord. Op garantie claimen wordt niet gereageerd. Het versturen van vette rekeningen en niet antwoorden lijkt hun specialiteit te zijn. Balen dus en het zal ongetwijfeld nog wel een flinke staart krijgen. Gelukkig dat de riggers (van Mid Atlantic Yacht Services) klantvriendelijker zijn en ons uitstekend weten te helpen.

Gelukkig hebben wij wel onze frustraties redelijk over boord kunnen zetten om toch te genieten van de eilanden Faial, Pico en Terceira.

Mooie eilanden met zijn overweldigende hoeveelheid hortensia’s en prachtige landschappen en vergezichten, de ongelooflijk vriendelijke, gastvrije en hardwerkende mensen, het heerlijke eten (behalve dan bij een veganist, die mij er heel snel van overtuigd heeft om NOOIT veganist te worden), de zeilerscommunitie van zeilers die elkaar helpen, ervaringen delen, gezellige dingen doen en vooral positief in het leven staan, Peter’s Sport Cafe met zijn museum over de historie van m.n. Horta en de walvisvangst in het verleden en natuurlijk het lekkere eten en grote bierpullen.

Samen met Yvet en Stijn van de Amuse hebben wij een autootje gehuurd op zowel Fayal als Pico (met overnachting) en al het moois van beide eilanden gezien. Ongelooflijk mooie vulkaaneilanden met prachtige natuur, kraters en grotten. Zijn wijncultuur, kaas, heerlijk vlees en andere bijzondere gerechten. Eilanden om niet snel te vergeten.

Later als wij oud en lummelig zijn en voorbij schuifelen achter onze rollator en meer verleden dan toekomst hebben, kunnen wij in ieder geval tegen elkaar zeggen “weet je nog wel oudje, toen ja toen …… op de Azoren”.

Het is nu 2 juli 2019 en binnen enkele dagen vertrekken wij met dubbele gevoelens richting Nederland. Nederland ons Nederland waar onze wortels zijn en onze familie is. Onze reis achter ons met veel dierbare herinneringen en belevenissen. Het is niet makkelijk!

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “De Azoren

  1. Goh, wat een lekker stukje lezen, we reizen bijna mee! Al bijna in NL? Wij na 20 juli en na 9 jaar bootloos. Donderdag 18/7 is de overdracht, de Olim is verkocht. Ciao! Lily & Niek

    Like

    1. Wat leuk om iets van jullie te horen. Zal wel heel erg wennen zijn zo zonder boot. Ik weet niet of wij daar al aan toe zouden kunnen zijn. Het is toch een afsluiting van een heel stuk leven. Of zijn jullie van plan om weer een andere boot te kopen?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s