Op weg naar de British Virgin Islands (BVI’s)

31 december 2016 – 12 januari 2017

31 december heeft voor ons een dubbele betekenis. Het is de verjaardag van mijn moeder. 87 jaar is zij geworden. Jawel …… en dat met een goed verstand en in goede gezondheid!Het is niet veel mensen gegeven.

En natuurlijk oudejaarsavond.

Wel vreemd om dat niet je familie en vrienden te vieren. Gelukkig zijn wij niet de enigen. Je ziet toch dat op een dag als deze de Nederlanders naar elkaar toe trekken. Wij hebben deze avond heel gezellig met zomaar onbekende Nederlanders gevierd aan boord van één van de grotere jachten. Heel gezellig en je komt zo in contact met mensen waar je normaliter niet zo gauw contact mee zou hebben. Het zijn zo van die verrassende ongeplande ontmoetingen.

De dagen daarna hebben in het teken gestaan van ons vertrek naar de BVI’s en afscheid nemen van St. Maarten. Een wonderlijk eiland dat St. Maarten. Waar wij ongeveer een maand aan ons anker gehangen hebben en ons goed thuis gevoeld hebben. Als je wat langer verblijft ontstaat toch een zekere mate van wortelschieten. Je leert de mensen om je heen kennen. Je maakt zo hier een daar een praatje. Je deelt je ervaringen met andere zeilers. Je leert winkelpersoneel kennen. De omgeving wordt je vertrouwd en het kost steeds meer moeite om weer afscheid te nemen. Met een beetje pijn in het hart vertrekken wij op 8 januari in de namiddag van St. Maarten voor de volgende etappe van onze reis.

Naar de BVI’s. 

Het is slechts 80Nm van St. Maarten naar Virgin eiland Gorga. Het eiland het dichts bijgelegen bij St. Maarten. Wij hebben de trip ’s-nachts gemaakt. Zonder problemen zijn wij aangeland en hebben ons direct aangemeld bij Customs. Formuliertjes invullen om in te checken, betalen en dan gaan met de banaan. Je hebt wel te maken maar twee ongelofelijke knurften van douane eikels. Wat een machtswellustelingen. Gewoon onbeschoft. Geen vriendelijk woord komt eruit. Hoe anders dan bij St. Maarten. Kunnen zij nog heel veel van leren.

Hier op de BVI’s val je achterover van alle superjachten. Op St. Maarten kwam je zo ook wel tegen, maar hier is het in de overtreffende trap. Onze Kairos kan zonder al te veel moeite als bijbootje in de davits van deze jachten hangen. Motorjachten met meerdere dekken. Uit de romp uitschuifbare delen, waar weer “bijboten” uit gelanceerd kunnen worden. Geavanceerde zwemtrappen. Onderwater verlichting in allerlei kleuren. Meestal in blauw, maar ook groen, rood of knipperend. De disco is er niets bij.

En aan boord oudere dikbuikige heren, die quasi ongeïnteresseerd om zich heen kijken of zich focussen op het glas champagne, die zij in de hand houden. Steelse blikken werpend op de jongere meiden, een beetje benauwd om niet betrapt te worden door hun echtgenotes.  Oudere dames, die nog steeds de strijd aangaan met hun uitzakkende 3 B’s , maar niet beseffen, dat zij deze strijd al enige tijd ruimschoots verloren hebben.

De jongere breedgeschouderde jongens, die drukdoende zijn met stoer zijn en schaars geklede meisjes met hun ass-flossers drukdoende ook ongeïnteresseerd te zijn in deze breedgeschouderde jongens, maar wel “honger” hebben.

Daaromheen wervelt het personeel. Meestal eind twintigers, begin dertigers, die zich het apezuur werkt. Meer dan goed uitziende jongens en meisjes. Uniform gekleed. De jongens in een strak T-shirt en shorts en de meisjes hetzelfde, maar dan in een ultrakort rokje. Het aanzien absoluut waard. Het leidt in ieder geval de aandacht af van de oudere dames, die zoals gezegd hun strijd al lang en breed verloren hebben.

De superjachten zijn veelal zo groot, dat je al gauw de indruk krijgt, dat er niemand aan boord is. Meestal is er meer personeel op het schip, dan de eigenaar plus gasten.Lijkt mij allemaal geen lolletje. Nieuwe “armoede”?  Als je je dan ook nog bedenkt, dat wij lekker elke avond in ons blote kont op het achterdek lekker douchen of zwemmen of gewoon lekker in de zon liggen. Dat zie ik mij nog niet zo snel doen met personeel om mij heen. Oké, Kairos met zijn 45 voet mag best nog een maatje groter, maar het moet wel leuk blijven.

Een gedachte over “Op weg naar de British Virgin Islands (BVI’s)

  1. wat is het leuk om jullie te volgen.
    Alsik de computer open en er is weer een berichtje dan moet het eerst gelezen worden.

    Goede vaart en tot het volgende verslag.

    Groetjes Jan en José / opvarende van de Juvel-Jee .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s