De laatste dagen voor ons vertrek naar St. Maarten

Woensdag 9 en donderdag 10 november 2016

Een dag van boodschappen doen en de boel op orde krijgen. Wij willen morgen 10 november vertrekken, maar de weersverwachtingen zijn niet oké. Harde wind, zwaarbewolkt en soms wat mistig.

De Barbados rally is in de loop van de dag grotendeels vertrokken en wij zijn toch wel wat verbaasd, dat men vertrokken is. Het weer is gewoon te beroerd.Tegen de avond komen een aantal schepen weer terug. Het is te heftig. Sommigen met kapotte zeilen en anderen komen als verzopen katten weer terug.

Wij blijven nog maar een dagje langerDat wordt dan vrijdag 11 november. Nog steeds wordt een stevige wind verwacht, maar dan handelbaar.

Wij zijn nu ongeveer 6 maanden (met 2 onderbrekingen) onderweg.

Wij zijn op de Kaapverdische eilanden en onwillekeurig ga je toch een vergelijking maken met de Canarische eilanden. Beide eilandengroepen zijn vulkanisch en zijn qua natuur redelijk vergelijkbaar. Zo ook het klimaat. De Kaapverdische eilanden zijn m.i. wat fraaier, omdat je mooie zandstranden hebt en betere ankergronden. De eilanden zijn wat glooiender en wat groener. De Canarische eilanden wat ruiger.

Een groot verschil is de cultuur. Spaans op de Canarische eilanden en Portugees met sterk Afrikaanse invloeden op de Kaapverdische eilanden. Economisch gezien zijn de verschillen groot. Canarische eilanden sterk ontwikkeld, rijk, energiek, dynamisch en veilig. De Kaapverdische eilanden beantwoordt aan de vooroordelen, die je meestal hebt t.a.v. Afrika, ondanks dat de eilandengroep in de top zit t.o.v. het vastenland van Afrika. Sleutelwoorden: Arm, redelijk onveilig, veel bewakers die je een gevoel van veiligheid zouden moeten geven, weinig energie, veel zakkenrollers en mensen, die je wat proberen aan te smeren en bedelaars. Het leeft en bruist niet, maar heeft in potentie veel mogelijkheden.

Op de Canarische eilanden proef en voel je de cultuur. De maatschappij voelt doorleeft.  Hoe komt het toch dat vergelijkbare eilandengroepen zo ongelooflijk veel verschillen in dynamiek en ontwikkeling? Mentaliteit?? Verbazingwekkend!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s