Fiquera de Foz – Nazaré – Ericiera – Cascais

Woensdag 17 augustus t/m 23 augustus 2016

Onze huismug laat zich niet goed pletten. Wij hebben schone plannen om hem/haar een waardig zeemansgraf te gunnen, maar helaas, zoals alle plannen, is het lijdend/leidend voorwerp niet van zins mee te werken. Sterker nog. Wij hebben sterk de indruk dat ons huismugje een productieve tijd achter zich heeft, gezien het nageslacht wat voorgebracht is.

Maar goed. We zullen het maar laten zoals het is.

Onze reis van Figuera de Fox naar Nazaré en van Nazaré naar Ericiera is buitengemeen boeiend te noemen. Men zegt dat Portugal een prachtige kustlijn heeft en dat kunnen wij helaas niet beamen. Niet dat dat niet zo is, maar wij hebben daar niets van gezien. Dikke mist. Geen hand voor ogen te zien en slalommend tussen de visstaken door hebben wij uiteindelijk Cascais bereikt. Cascais ligt vlakbij Lissabon. Tussendoor Nazaré aangedaan. Nazaré is een aardig kustplaatsje met tal van attracties, zoals je die ook kent bij onze kustplaatsen. De sfeer is sterk vergelijkbaar met Katwijk.  Keurige mensen in over gedimensioneerde badpakken. Na Nazaré willen wij als tussenstop Ericiera aandoen.

Een klein baaitje en goed beschut tegen de overwegend noordelijke winden.

De mist is jammer genoeg zo dicht, dat aangekomen in het baaitje, totaal niets te zien is. Geen strand, geen rotsen, geen pier en zelfs geen dooie. Niets, helemaal niets. Je kan wel de branding op de rotsen horen, maar iets zien….ho maar. Geen goede plek dus om al ankerend de nacht door te brengen. Uit armoede varen wij maar door naar Cascais.

IMG_0081

Cascais is een mooie moderne toeristische stad. Veel Nederlanders, Fransen, Engelsen, Duitsers en zo nu een loslopende autochtoon. Mooie stranden, goed openbaar vervoer, heel veel eettentjes en volop winkels waar je je geld kan verknoeien aan prullaria, kleding en andere rommel. Wel een duur stadje met een dure haven. Als “echte” Hollanders liggen wij een aantal dagen voor anker (gratis!) vlak bij de boulevard en pendelen met ons bijbootje naar de kant voor de nodige boodschappen. Er liggen hier meerdere Nederlandse zeiljachten waar wij kennis mee maken  (de opvarenden wel te verstaan) en een gezellig dinghy feestje mee hebben onder het genot van een hapje en drankje. Heel gezellig en dat zal vast wel op andere locaties voortgezet worden. ’s-Avonds is hier een 10-daags muziekfestival met bekende en ons onbekende Portugese artiesten.

Wij ondergaan ook nog een processie. Ik hoop dat ik het goede woord hiervoor gebruik. Voor een ongelovige Thomas of beter een niet gelovige Henk komt zo’n optocht toch wel heel vreemd over. Een kermisoptocht met een hoog sekte achtig gehalte. Het geeft mij in ieder geval een heel unheimisch gevoel (In goed Nederlands).

IMG_0096

Wij hebben Lissabon met de trein nog een dagje aangedaan. Eigenlijk is een dag veel te kort, gezien alle indrukken die je opdoet. Veel historie met afwisselend mooie moderne gebouwen. De contrasten zijn groot. De oude wijken met toch wel behoorlijk veel armoede en de rijke buurten met prachtige huizen. Zowel modern als “oud”. Een intrigerende stad en zeker de moeite waard om nog eens te bezoeken. Maar dan wat langer.

De nachten zijn redelijk onvoorspelbaar. Vaak zet een harde wind op (tot 35 knpn = 8 Bft), waardoor wij als een vlieger in de wind achter ons anker heen en weer zwiepen. ’s-Ochtends is het dan weer bladstil en kan je je nauwelijks voorstellen, dat het zo heftig is geweest.

Wij hebben ook nog 2 jonge Groningse dames aan boord gehad, die wij ontmoet hebben in Cascais. Erg gezellig. Aan boord wat gegeten en ’s-Avonds met het bijbootje weer terug naar de wal. Dat zijn zo van die onverwachte ontmoetingen, die het leven aangenaam maken. Ladies het ga jullie goed.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s