Alvor – Tenerife (Canarische Eilanden)

Zondag 28  augustus – 4 september 2016

Bij hoogwater vertrekken wij om 13.00 uur uit Alvor. De wind staat noordoost met in het begin wat weinig wind. Later in de avond neemt de wind toe tot 5 – 6 Bft met soms een uitschietertje naar 7. Al afkruisend gaan wij richting de Canarische eilanden. De omstandigheden wijzigingen zich gedurende hele trip niet. Af en toe komen wij een verdwaald zeeschip tegen, die keurig zijn koers wijzigt om ons voorrang te verlenen. Aardige mensen die zeelieden! Zeiljachten zijn in geen velden of wegen te bekennen. Wel komen wij een 4 mast schoener tegen die onder volzeil richting Gran Canaria zeilt. Een machtig mooi gezicht.

Onze vriendjes de dolfijnen laten het afweten. Kennelijk zijn wij te ver van huis. De nachten zijn donker. De maan heeft er geen zin in. Wel is de sterrenhemel ongewoon mooi. De melkweg is goed zichtbaar en als je langs de mast naar boven kijkt, dan lijkt het net of het toplicht de melkweg wil kietelen. Kansloos uiteraard.  Je krijgt het gevoel dat het denken in dimensie hier niet opgaat. Een dimensielose wereld? Ons denken in meeteenheden beperkt ons in ons denken. Het zou anders moeten kunnen.

Dit zijn ook van die momenten dat je nadenkt over de zin en essentie van het leven. De zin en onzin. Moeilijke maar ook uitnodigende thema’s om over na te denken.

Heel basic ben je in de wereld om het stokje door te geven aan de volgende generatie. De instandhouding van de soort mens. Overdracht van genetisch materiaal. Maar als dat alles is, dan is het leven wel heel erg pover. Rijkdom, macht, ego, aanzien, jezelf onvervangbaar maken, materie……. Is dat het dan? Lijkt mij ook wat magertjes. Competitie, carrière maken, groot huis of huizen, auto, boot etc. Mmmm………korte termijn bevrediging en je neemt het niet mee in je graf. Ook niet echt. Maar wat dan wel??? Religie……….alsjeblieft zeg. Daar hebben wij al genoeg ellende van in de wereld. Ook niet.

Is het leven daarmee zinloos? Misschien wel ja, tenzij je instaat bent je jezelf te ontwikkelen. In welke richting maakt niet zoveel uit. Jezelf verbeteren, ontdekken, exploreren, risico’s te nemen, grenzen verleggen, ondernemen, durven, anderen helpen zichzelf te ontdekken……

Wat een overtochtje naar de Canarische eilanden in een donkere nacht al niet teweeg brengt!

Maar goed. Wij varen verder en op 2 september om 3.00 uur in de ochtend komen wij aan in Santa Cruz de Tenerife. Een stad vol levendigheid. Druk havenbedrijf met overslag van containers, ferry’s en cruiseschepen. De stad is gezellig met veel pleintjes, restaurantjes, bistro’s, kleding, auditorium, beelden en kiosken waar je mee kan doen met de talrijke loterijen.

 

3 september 2016

Wij huren een auto om het eiland Tenerife te verkennen. Een heel afwisselend eiland. Droog in het zuiden met veel toerisme. Alles is hier kunstmatig. Prachtige golfbanen, palmbomen, bloemen en de bekende winkeltjes en restaurantjes zoals je die overal ziet en entertainment op niveau Hazes. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niets authentieks. Precies zoals in de folders beschreven.

IMG_0141.JPG

Buiten deze toeristenplaatsen is niets. Maar dan ook echt helemaal niets. Dor, droog, lavasteen, kaal als een maanlandschap zonder kraters.  De stranden zijn zwart en met lavasteentjes bekleed. Je kan niet met blote voeten lopen en als je valt heb je een dik probleem of enkel.

In het noorden van Tenerife is meer groen te bespeuren. Palmbomen, struiken, bloemen en het klimaat is wat aangenamer, wat minder heet en wat verkoeling door de wind. In het Noorden van Tenerife en dan m.n. Santa Cruz is authentieker. Minder toeristen en meer te beleven als het gaat om niet toeristische activiteiten. Stijlvoller. Er wordt hier gewerkt en geleefd.

Tussen het Zuiden en Noorden van Tenerife heb je (jawel) het…………..midden met de vulkaan waaruit Tenerife ontstaan is. Een werkelijk prachtig en adembenemend gebied.

Droog en kaal, maar wel heel kleurrijk met heel veel verschillende vormen van lavastenen.

Prachtig natuurgebied met veel wandeltracks. Wij hebben onze ogen uitgekeken. Superdag!

IMG_0146.JPG

(Helaas lukt het mij niet om meer foto’s toe te voegen door de waardeloze wifi verbindingen!)

4 september 2016

’s-Heerendag wasdag. Poetsen, wassen, zeilen en motor controleren, schoonmaken en allerlei andere klusjes. Zondag klusdag en dat was best ontspannen. Als je maar langgenoeg iets doet waar je niet zoveel zin in hebt, wordt het vanzelf wel leuk. Zo ook hier.

Morgen verlaten wij Santa Cruz voor eventjes en gaan naar San Miguel, waar wij onze zeil collega zullen ontmoeten die ook naar de Canarisch eilanden gewaaid is.

Note: Santa Cruz staat voor heilig kruis. Tenerife is  eigenlijk ontstaan uit de fecaliën van moeder aarde. (om het heeeeel netjes te formuleren). De combinatie van beide kan ik moeilijk rijmen. Of schuilt in mijn denken een manco.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s