San Sebastiaan – La Gomera – Santa Cruz de Tenerife

Maandag 5 september 2016

San Miguel. Na een dagje varen komen wij aan in San Miguel.

IMG_0141

Het zuiden van Tenerife. De haven waar wij Marti Rijken ontmoeten. Een oud zeil collega, die ook een jaartje rond gaat. Marina San Miguel is een wat saaie Marina. Gelegen bij een toeristenplaats/resort. Een resort zoals er zoveel zijn. Hotels, appartementen, golfbanen, zwembaden, pizzeria’s en ander toeristenvoer, tennisbanen en een slecht toegankelijk en begaanbaar strand vol met zwarte lavastenen en lavagruis. Je moet ervan houden, maar aan ons is het niet besteed.  De avond met Marti is gezellig en we hebben lekker gebabbeld en gegeten aan boord. De volgende ochtend is hij voor een korte periode vertrokken naar NL om daarna zijn reis te vervolgen.

Dinsdag 6 september 2016

De oversteek naar La Gomera, een klein eiland naast Tenerife is relatief kort. In de baai van Playa de Chinguarime gooien wij ons anker uit om daar de nacht door te brengen. Een mooie baai.

img_0154

Alleen het geluid van de brekers op de rotsen is goed hoorbaar. De wind komt uit het zuidoosten met de daarbij behorende lange golfslag. Gevolg: een nacht slingeren met weinig nachtrust. Wel met een prachtige sterrenhemel en het geluid van Grienden. Moe, maar voldaan vertrekken wij de volgende ochtend.

Woensdag 7 september tot 10 september 2016

San Sebastiaan (La Gomera)

img_0159

’s-Ochtens vertrekken wij van onze ankerplaats richting San Sebastiaan. Een korte trip, die wij op de motor moeten varen. Er is geen wind en dicht langs de kust varen wij naar San Sebastiaan. Prachtige rotsformatie rijzen op uit de zee. Na een uurtje motoren komen wij op de plaats van bestemming aan. De marina is gezellig, levendig en ligt bij het stadje. Hier komen wij wat bij van de vermoeienissen en vermaken ons hier prima. Ons oorspronkelijke plan om hier 2 nachten te verblijven, rekken wij een beetje op naar 3 nachten. Het is hier gewoon veel te gezellig, ontspannen en prima om meteen weer weg te gaan. Hier rommelen wij wat aan, zoals Kairos ontzouten, winkelen, kopje koffie drinken, het eiland verkennen, uitslapen, gesprekken met het thuisfront en meer van dit soort zaken. De tijd vliegt voorbij en La Gomera is zeker de moeite waard om nog eens terug te komen.

Zaterdag 10 september 2016

Het is mij het dagje wel. Wij vertrekken uit La Gomera. Er staat zo’n 20 Knpn wind (5 Bft) en is met halve wind voor ons zeer goed te doen. Maar we zijn de haven nog niet uit of de wind neemt toe tot 30 – 35 Knpn (7 – 8 Bft) met af een toe een toefje 40 Knpn. (9 Bft) Kairos houdt zich uitstekend en met een plukje Genua uit loopt hij prima. Kairos is sowieso een volkomen voorspelbaar schip en geeft heel goed aan wanneer het net ff teveel voor hem wordt. Wat reven of wat afvallen helpt dan prima. Maar goed…….Kairos loopt als een tierelier en wij worden begeleid door een roedel dolfijnen, waarbij af en toe een macho uit het water springt en ons met een glimlach om de bek lijken te zeggen “goed gedaan jochie”.

Na een half uurtje valt de wind volkomen weg en zowel de wind als de golven zijn de weg kwijt. De wind draait alle kanten op net als de golven. Twijfelaartjes dus. De propellor laten wij draaien en na een halfuurtje begint de wind weer aan te trekken, maar is dan gedraaid van NO naar ZW met 20 – 25 knpn. Dit blijft zo tot wij de zuidkust van Tenerife bereikt hebben (San Miquel). Wij zijn van plan om 20 mijl verder voor anker de nacht door te brengen in de Baai van Abona. Volgens de pilot zou dat een prima ankerplaats zijn. De wind is oké en de af te leggen afstand ook goed haalbaar.

Zogezegd zo gedaan. Wij varen door en passeren San Miguel. Bij de ronding van de Punta Roja draait plotseling de wind van ZW naar NO en wij krijgen hem pal tegen met 25 – 30 knpn. (6 – 7 Bft). De golven bouwen zich op en het wordt heftig. Het lijkt alsof je in een wasmachine zit met een te hoog toerental. De motor gaat aan en 100 paarden staan te trappelen om vooruit te komen. Helaas langzaam, heel langzaam komen wij verder (met 3 knpn. p/u) en rond 19.00 uur komen wij in de baai aan. Voor anker?? Wij durven het niet aan. De deining is veel te heftig en de baai geeft te weinig beschutting om de nacht door te brengen. Wij besluiten om verder te gaan naar Santa Cruz de Tenerife. De beschutte haven die wij al kennen van een weekje eerder en die wel goed beschut is. Uiteindelijk om 0.30 uur ’s-Nachts komen wij aan. Moe??? Nee niet echt. Shaken not stirred. Jazeker.

Kairos hebben wij als beloning ook maar een klapje op de kont gegeven. Ook goed gedaan jochie!

Zondag 11 september 2016

Kairos is behoorlijk gepekeld uit ons tripje van zaterdag gekomen. De dag bestaat dan ook voornamelijk uit het ontzouten van Kairos. Kairos gaat onder de douche zogezegd en lijkt daar lekker fris en fruitig van te worden. Sopje hier, sopje daar, nog even de oksels, odeurtje, beetje bodylotion en Kairos begint aardig het binkie te worden. Nu wij nog. First things first tenslotte.

Wij besteden onze tijd aan klusjes, schoonmaken en prutswerk op een relaxte manier en sluiten de dag af met een lekkere whisky. (Nee nee. Alleen om het zout af te spoelen uiteraard!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s