Brest – La Coruna (Spanje)

Donderdag 16 juni 2016

Niet zoveel te melden dit keer. Boodschappen doen, boot schoonmaken, de was en meer van dat spul. Het is net of je weer thuis bent. Niet zo leuk dus. Gelukkig gaat deze dag ook weer voorbij . Gaat vanzelf. Hoef je niets voor te doen.

Vrijdag 17 juni 2016

Beetje uitgeslapen en de laatste voorbereidingen voor ons vertrek uit Brest naar La Coruna/Spanje. Helaas heeft Jos met Seabee het niet gered tijdig in Brest aan te komen. Hij heeft het weer niet mee. Jammer, dat het niet gelukt is, omdat het samen op varen naar La Coruna wel zo gezellig is.

Het is wel trouwens grappig, dat je bereid bent een uur uit te trekken om lopend naar de bakker te gaan voor een baquette of croissantje. Dat zou je in NL niet zo gauw doen. Zelfs voor een kwartiertje lopen zou je de auto al nemen. We hebben natuurlijk nu wel meer tijd, maar toch… We houden ons voor dat lopen goed voor ons is, maar onze benen zijn daar toch niet helemaal mee eens. Soms protesteren ze wat, maar de mond wordt hen toch elke keer weer gesnoerd. Het valt verder op dat de meeste fransen gewoon geen woord buitenlands spreken. Met steenkolen frans probeer je er wat van te maken, maar vreemd blijft het toch dat de fransen het verdommen om een 2e taal te spreken. Misschien is een frexit beter op zijn plaats dan een Brexit!

Enfin, onze boys hebben een goede vlucht naar Brest en stappen zo rond 13.00 uur min of meer fris en fruitig aan boord. Om 16.30 uur vertrekken we. Tij mee en na 2 uur tegen de wind motoren krijgen wij de wind mee. Zeil gaat op en de motor wordt het zwijgen opgelegd. Fijn dat je zo’n kreng hebt. Onmisbaar maar oh zo fijn als  je hem weer de mond kan snoeren.

Zaterdag 18 juni 2016

Kairosje loopt als de brandweer. De eerste 24 uur hebben wij ruim 170 mijl afgelegd. Gemiddeld zo’n 7 knpn p/u. De windmeter geeft steeds rond 20 – 25 knpn met uitschietertjes naar 30 knpn. Ofwel windkracht 5 – 7 beaufort. We zeilen halve wind en zelfs met het tij tegen lopen wij 7 knpn. Kortom best snel.

De hoge golven geven wel een katterig gevoel, maar het gaat goed. Overdag worden wij regelmatig besprongen door groepen dolfijnen. Kleintjes, dat wel, maar zij blijven urenlang met ons meedartelen. Het valt op hoeveel leven er in de Golf van Biskaje is. Op de fishfinder is veel vis te zien, maar wij varen veel te snel om het hengeltje uit te gooien.

’s-Nachts zie je af en toe een vrachtschip op de plotter voorbijkomen en zo hier en daar een verdwaalde zeiler, die ook richting La Coruna zeilt.

Zondag 19 juni 2016

De wind is wat minder geworden. 3 – 4 Bft, maar wij weten redelijk wat snelheid te houden (6knpn +) De dolfijnen komen weer in beeld, maar van een ander soort. Veel groter en van hetzelfde merk als de dolfijn bij Ile d’Ouesant (Brest) Wat een pracht dieren en wat een snelheid hebben zij.  Een tijdje later zien wij de rug en de fontein van een walvis. Indrukwekkend! Wat een dieren. Het laatste stukje naar La Coruna valt de wind weg.

Het kreng weer aangeslingerd en de laatste mijlen varen wij met Yantje Mar onze motor.

2016-06-20 14.33.23

Om 18.00 uur lopen wij de haven van La Coruna binnen. Prachtige binnenkomst. De zon schijnt, lekkere temperatuur, mooi landschap. Ik begin te begrijpen waarom er zoveel Nederlandse pensionado’s naar Spanje trekken om hier hun laatste oude dagen te slijten.

Het aantal nederlandse zeilers is best groot. Er is hier een groep van 14 schepen, die naar de Azoren vertrekt en daarna via Falmouth terug naar NL varen. Gezellig clubje zo te zien.

En morgen…… We zien wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s