Puerto Rico

2 februari – 8 februari 2017

De cultuurschokken die wij meemaken zijn groot. Op St. John waan je je in Afrika. Bemand door negers uit het koloniale slavernij verleden. En dat verleden weten zij op een positieve wijze te gelde te maken.

Het buureiland St. Thomas word je vergeven door de cruiseschepelingen.

En weer een eilandje verder “Isla de Culebra” waan je je in Megiko. Heel Spaans. Kleurrijke huisjes, welwillende en vrolijke mensen en die maar al te blij als zij wat aan je kunnen verdienen zonder opdringerig te zijn.

Al met al, wij blijven nergens erg lang, maar doen wel vele indrukken op.

San Juan is de hoofdstad van Puerto Rico en is indertijd door de Amerikanen van Denemarken gekocht voor U$ 25 mio incl. de bijbehorende eilanden. In het dagelijkse leven merk je daar niet zoveel van, maar wel als je met overheidsinstanties van doen hebt. Zoals Customs and Border Control. Deze customs piefen zijn niet types van de nuance. Zij “denken” in opdrachten, procedures, processen, richtlijnen etc. Je moet niet denken, dat je met één teen over de Yellow Line mag staan of dat je op een andere stoel gaat zitten, dan die die zij aanwijzen. Zij raken daarvan compleet van slag. Een vraag stellen, die anders is dan waarvoor zij geprogrammeerd zijn lijdt tot verwarring. En helaas heb ik de gave om vragen te stellen, die kennelijk niet in hun standaardprogrammatuur opgenomen is. Gelukkig helpt dat wel om snel weer met de nodige ingevulde standaard papiertjes naar buiten gebonjourd wordt.

Soms krijg ik de indruk dat deze mensen in dienst genomen zijn op basis van domheid. Hoe dommer hoe beter. Het kan ook zijn, dat de domheid toeslaat op het moment dat de procedures het overnemen. Stel je toch eens voor dat je je hersenen gaat gebruiken. Wat een ramp. Maar enfin…. al met al, geduld is een schone zaak.

Wij zijn nu sinds 5 februari op Puerto Rico aangeland. Wij hadden geen enkel idee wat ons hier te wachten zou zijn. Een wereldstad dat San Juan. Moderne gebouwen, een internationaal vliegveld, goede winkels, supermarkten en alles tegen betaalbare prijzen verkrijgbaar.

Zo’n 4 – 6 cruiseschepen per dag waar weer het hele circus om heen gebouwd wordt. En wij maar denken, dat Puerto Rico een beetje achterlijk eiland zou zijn.

Zo zie je maar hoe je door je eigen verwachtingen en vooroordelen, die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn, op een verkeerd been gezet wordt. Een beetje zelfreflectie in deze kan geen kwaad.

Vrijdag 10 februari gaan wij naar de Bahama’s. Ons oorspronkelijke plan om Cuba aan te doen laten wij varen. Wij moeten anders toch wat te veel van onze route afwijken en daarvoor hebben wij helaas toch wat te weinig tijd. Misschien later nog een keertje. Later als wij nog ouder en lummeliger zijn!

3 gedachtes over “Puerto Rico

 1. Lieve Carla en Henk,
  We hebben jullie kaart ontvangen en natuurlijk ga je dan overwegen. welke keuzes gaan en kunnen we maken, wat zijn de beschikbare middelen en mogelijkheden.
  Met grote interesse volgen we jullie verslag en dat van Marti op zijn Arcadia. We hebben de verhalen en belevenissen van Janita en Jan Paul, de verhalen van de opstappers bij Marti en kunnen ons goed inleven hoe gezellig en mooi het leven bij jullie aan boord kan zijn.
  Voeg daar nog eens onze digitale informatie via Marinetraffic en Google Earth aan toe en we hebben een aardig beeld hoe het in de Antillen is.
  Er is geen vaargebied hetzelfde en we hebben gezien dat je dat ook niet met elkaar kunt vergelijken.
  Zijn b.v. de Zweedse Scheren mooier dan de Bretonse zuidkust, de Engelse kust, de Channel Islands, de Scilly eilanden, IJsselmeer, de Wadden, Loosdrecht?
  Het is allemaal even mooi en waarom?? Omdat je alles op je eigen manier ervaart. Als je daar een blij en positief gevoel aan overhoud dan ben je een gezegend mens.
  Uitaard zijn wij best een beetje jaloers op jullie maar wij mogen ons gelukkig prijzen dat we daar absoluut geen reden toe hebben.
  Naar onze financiële middelen kijkend is het voor ons niet weggelegd om van jullie gezellige uitnodiging gebruik te maken, het is gezien de relatief korte tijd dat we bij jullie zouden zijn voor ons een te kostbare reis, jammer maar ook niet erg hoewel we jullie graag weer even willen knuffelen.
  Wij houden het op de Middellandse zee, een gebied relatief kort bij huis en voor zover het lukt redelijk bereikbaar met de Camper.
  Onze plannen voor dit jaar zien er ongeveer het zelfde uit als die van vorig jaar.
  Ik ga met de boot richting Noord Spanje ( San –Sebastian). Vandaar langs de kust met de Dolomieten op de achtergrond naar de Spaanse Ria’s.
  Voordat ik naar San-Sebastian ga nog een tussenstop bij Belle Ile, de Morbihan, de Vilaine en le Croisic, waar Yvon ook naar toe komt en waar we samen op de Raaf kunnen rond zeilen. Een gelegenheid voor eventuele geïnteresseerden om dat gebied op een gemakkelijke manier met de Witte Raaf te verkennen hoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
  Yvon gaat, vergezeld van haar vriendin Mieke, met de Camper op stap en we zullen elkaar in Bretagne weer treffen. Daarna kijkend naar het weer en de mogelijkheden gaan we doen waar we zin in hebben, als ik naar Spanje ga komt Yvon daar ook heen en zet net als in Bretagne de Camper aan de kant en stapt aan boord.
  We kijken uit naar jullie volgende verslagen, goede en fijne reis verder.
  Veel liefs, Wouter en Yvon.

  Like

 2. Lieve Carla en Henk,

  We hebben jullie kaart ontvangen en natuurlijk ga je dan overwegen. welke keuzes gaan en kunnen we maken, wat zijn de beschikbare middelen en mogelijkheden.

  Met grote interesse volgen we jullie verslag en dat van Marti op zijn Arcadia. We hebben de verhalen en belevenissen van Janita en Jan Paul, de verhalen van de opstappers bij Marti en kunnen ons goed inleven hoe gezellig en mooi het leven bij jullie aan boord kan zijn.

  Voeg daar nog eens onze digitale informatie via Marinetraffic en Google Earth aan toe en we hebben een aardig beeld hoe het in de Antillen is.

  Er is geen vaargebied hetzelfde en we hebben gezien dat je dat ook niet met elkaar kunt vergelijken.

  Zijn b.v. de Zweedse Scheren mooier dan de Bretonse zuidkust, de Engelse kust, de Channel Islands, de Scilly eilanden, IJsselmeer, de Wadden, Loosdrecht?

  Het is allemaal even mooi en waarom?? Omdat je alles op je eigen manier ervaart. Als je daar een blij en positief gevoel aan overhoud dan ben je een gezegend mens.

  Uitaard zijn wij best een beetje jaloers op jullie maar wij mogen ons gelukkig prijzen dat we daar absoluut geen reden toe hebben.

  Naar onze financiële middelen kijkend is het voor ons niet weggelegd om van jullie gezellige uitnodiging gebruik te maken, het is gezien de relatief korte tijd dat we bij jullie zouden zijn voor ons een te kostbare reis, jammer maar ook niet erg hoewel we jullie graag weer even willen knuffelen.

  Wij houden het op de Middellandse zee, een gebied relatief kort bij huis en voor zover het lukt redelijk bereikbaar met de Camper.

  Onze plannen voor dit jaar zien er ongeveer het zelfde uit als die van vorig jaar.

  Ik ga met de boot richting Noord Spanje ( San –Sebastian). Vandaar langs de kust met de Dolomieten op de achtergrond naar de Spaanse Ria’s.

  Voordat ik naar San-Sebastian ga nog een tussenstop bij Belle Ile, de Morbihan, de Vilaine en le Croisic, waar Yvon ook naar toe komt en waar we samen op de Raaf kunnen rond zeilen. Een gelegenheid voor eventuele geïnteresseerden om dat gebied op een gemakkelijke manier met de Witte Raaf te verkennen hoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

  Yvon gaat, vergezeld van haar vriendin Mieke, met de Camper op stap en we zullen elkaar in Bretagne weer treffen. Daarna kijkend naar het weer en de mogelijkheden gaan we doen waar we zin in hebben, als ik naar Spanje ga komt Yvon daar ook heen en zet net als in Bretagne de Camper aan de kant en stapt aan boord.

  We kijken uit naar jullie volgende verslagen, goede en fijne reis verder.

  Veel liefs, Wouter en Yvon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s